Project Description

ARRANGEMENTEN

HORECA
TEAM & OUTDOOR
PIET PLEZIER
ESCAPE ROOM

Cultuur & Natuur

Na een mooie tocht op de Piet Plezier trapkarren door de Oisterwijke bossen en langs de vennen volgt het indrukwekkende bezoek aan een plechtige begraafplaats.

PRIJZEN:

  • Per persoon € 17,50

Vanaf 16 personen
Totale duur: 2,5 uur
Alleen op maandag t/m vrijdag

Cultuur & Natuur

Na een mooie tocht op de Piet Plezier trapkarren door de Oisterwijke bossen en langs de vennen volgt het indrukwekkende bezoek aan een plechtige begraafplaats.

Natuur & Cultuur

Verscholen in de Oisterwijkse bossen ligt een oude serene begraafplaats omgeven door een weldadige rust.

Aan het begin van de 18e eeuw vestigden de eerste Joden zich in Oisterwijk. Marskramers en vleeshouwers trokken door het Brabantse platteland. In 1748 wordt te Oisterwijk een Joodse begraafplaats opgericht. Dit Rijksmonument is één van Nederlands oudste en relatief meest gaaf bewaard gebleven Israëlitische begraafplaatsen, van groot belang als herinneringswaarde en de betekenis van de cultuur- godsdienst- en streekgeschiedenis.

De begraafplaats is het stille bewijs van de aanwezigheid van vele joodse gezinnen in Oisterwijk in een tijd waarin in veel andere plaatsen in Brabant joden niet werden toegelaten. Tijdens de rondleiding over de begraafplaats wordt aan de hand van meer dan 200 graven de geschiedenis van de joodse bevolkingsgroep in Oisterwijk en omgeving geschetst. In het metaheerhuisje maken we kennis met de gebruiken en plechtigheden van een lawaje (begrafenis). Ook staan we stil bij de onlangs aangeplante Anne Frankboom.

De begraafplaats is afgelopen jaren grondig gerestaureerd. Een fraaie poort aan de Hondsbergselaan siert nu de toegang naar het “huis van de levenden” zoals de joden hun laatste rustplaats graag noemen.

Na de rondleiding stapt u weer op de Piet Plezier trapkarren en vervolgt u de mooie tocht door de bossen en eindigt u weer bij Piet Plezier Oisterwijk.

    Meer informatie of reservering?

    Bel ons direct: 06-11529687 of maak gebruik van het onderstaande formulier:


    OntvangstLunchDinerOverig

    Activiteiten die ook plezierig zijn